+32 498 31 70 44 cindy@zyn.be

Systeemtherapie

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie die gericht is op relaties en interacties. Alles wordt bekeken vanuit samenhang en context. Ze is één van de vier erkende psychotherapeutische stromingen in België. Een andere term voor systeemtherapie is relatie- en gezinstherapie. Maar deze term dekt de lading onvoldoende.

Systeemtherapie is …

…   kijken naar gedrag als een vorm van communicatie. Wat niet met woorden gezegd wordt, zal via het gedrag spreken.
…   moeilijkheden en problemen goed proberen te begrijpen door ze te bekijken in de omstandigheden waarin ze zich voordoen.
…   samen zoeken naar verandermogelijkheden binnen de omstandigheden en omgeving die belangrijk is voor de cliënt.
…   werken met het besef dat we allemaal met andere mensen verbonden zijn.
…   verkennen van geschiedenissen, dromen en idealen.
…   contact maken met reële kwaliteiten, inzet en betrokkenheid.
…   verruimen van betekenissen van gedrag.
…   co-creëren van nieuwe verhaallijnen.
…   zoeken naar een taal die verbindt.

Het begrip ‘systeem’ verwijst binnen de psychologie en de hulpverlening naar de sociale systemen waar mensen deel van uitmaken. Dat zijn de mensen die we kennen en waar we een zekere band mee hebben, zoals de gezinsleden, vrienden, klasgenoten, de collega’s, de buurt, … Het mag duidelijk zijn dat we allemaal lid zijn van allerlei verschillende sociale systemen.

In een sociaal systeem beïnvloeden mensen elkaar: wat je denkt, wat je doet en zegt, wat je voelt, hoopt en verwacht ontstaat nooit volledig uit jezelf en staat ook nooit op zichzelf. We worden voortdurend beïnvloed door andere mensen en beïnvloeden op onze beurt voortdurend anderen.

We weten allemaal dat communicatie een complex proces is waarbij misverstanden, moeilijkheden en problemen gemakkelijk kunnen ontstaan: je krijgt ruzie met je partner over tegenstrijdige wensen en verlangens, jullie kind wil ineens niet meer naar papa gaan in het weekend sinds hij een nieuwe vriendin heeft, de reorganisatie op je werk duurt nu al twee jaar en je energie is bijna op, of een gezin worstelt met de ziekte van een familielid, …
Allemaal heel herkenbare situaties die bij het leven horen.

Soms kunnen dit soort omstandigheden leiden tot een steeds grotere machteloosheid en een kloof van onbegrip, puur door de moeilijkheid die zich dan stelt om een gemeenschappelijke taal te vinden.

Geregeld kan er ook gemerkt worden dat een bepaald patroon door generaties heen werd doorgegeven. Bijna altijd zijn dit patronen die ooit ontstaan zijn uit zinvolheid of zelfs uit noodzaak; die hun nut bewezen hebben en nu aan herziening, aan een upgrade toe zijn.

Een systeemtherapeut focust op de manier waarop mensen met elkaar omgaan en communiceren én op welke betekenissen er gegeven worden aan wat er zich afspeelt. Daarbij houdt een systeemtherapeut de blik open voor omgevingsfactoren als school, werk, buurt, religie, cultuur, …

In het gezamenlijke therapie-proces zoeken we naar een verbreding van betekenissen en beetje bij beetje ontstaat er hierdoor een nieuwe taal; een taal die verbindt.

Systeemtherapie is er voor individuen, koppels en gezinnen. Verder op deze website vind je meer informatie over individuele therapie, relatietherapie en gezinstherapie.

Daarnaast is er ook een aanbod aan psychomotore systeemtherapie in de vorm van relaxatie- en aandachtsbeoefening. Ik maak hiervoor gebruik van voetreflexologie, yoga en wandelcoaching.

Mocht je na het lezen van deze info nog vragen hebben, neem dan zeker even contact met me op.